Nejdřív si uděláme dýňové pyré. Omyjeme dýni hokkaido, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Dýni nakrájíme na kostky a uvaříme s trochou vody do měkka. Zabere to cca 20 minut. Následně důkladně rozmixujeme a směs přepasírujeme přes jemné sítko. Nechceme v mýdle hrudky, že?
Dýňové pyré můžeme zamrazit v tvořítkách na led nebo rovnou použít do mýdla.
Doporučuji množství dýňového pyré odečíst od vody, ale přidat do olejů, a ještě trochu pomixovat tyčovým mixérem, abychom docílili co nejjemnější mýdlo.
Suroviny pro výrobu:
- Voda 257 g (čtvrt až půl množství vody nahradit dýňovým pyré, ale přidat ho do olejů)
- NaOH 128 g (poměr voda : hydroxid je 2:1)
- Olivový olej pomace 550 g (55 %)
- Bambucké máslo 300 g (30 %)
- Kokosový olej 150 g (15 %)
- EO litsea cubeba 15 g
- EO skořice 10 g
- EO hřebíček 5 g
- SF 8 % (super fat = přetučnění, kolik olejů zůstane nezmýdelněných a budou nám pečovat o blaho pokožky)
Postup:
1) odměříme vodu, dýňové pyré a hydroxid sodný do nerezových nádob. Za dodržení bezpečnostních postupů (ochranné pomůcky – brýle, rukavice, dlouhé rukávy, uzavřená obuv, v dobře větrané místnosti nebo pod digestoří, bez dětí, domácích mazlíčku a nejlépe i manželů :D)
2) Nalijeme hydroxid do vody a mícháme nerezovou lžičkou, dokud se nerozpustí, páry nevdechujeme, odložíme na bezpečné místo k vychlazení
3) Do další nerezové nádoby (hrnce) odvážíme tuhé oleje (kokos, bambucké máslo) a rozpustíme na mírném plamenu, následně přidáme olivový olej, esenciální oleje a dýňové pyré, směs rozmixujeme tyčovým mixérem
4) Oleje a roztok hydroxidu by měly mít přibližně stejnou teplotu, ideálně v rozmezí 36-40 °C
5) Roztok hydroxidu vlijeme do olejů a metličkou mícháme, než nám vznikne puding.
6) Hmotu nalijeme do formy, vrch můžeme posypat skořicí
7) Mýdlo zabalíme do deky a necháme 24 hodin odpočívat, nebo dáme na 2 hodiny do trouby na 50 °C a necháme zchladnout 12 hodin
8) Vyjmeme z formy a krájíme nožem nebo strunovým kráječem na požadovaný tvar mýdla